W czworokącie wypukłym suma kwadratów długości boków jest równa sumie kwadratów długości przekątnych. Wykaż, że ten czworokąt jest równoległobokiem.
Proszę o pomoc. Myślę, że należy skorzystać z twierdzenia cosinusów, niestety moje próby nie doprowadziły do niczego konkretnego.
Wykaż, że czworokąt jest rownoległobokiem
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wykaż, że czworokąt jest rownoległobokiem
Trochę nieelementarnie, ale w takich zadaniach warto czasem przejść na układ liczb zespolonych, bardzo szybko dostajemy tezę. Przyjmując pod odpowiednie wierzchołki współrzędne zespolone \(\displaystyle{ A(a) , B(b) , C(c) , D(d)}\) założenie ma równoważną postać:
\(\displaystyle{ (a-b)(\overline{a-b})+(b-c)(\overline{b-c})+(c-d)(\overline{c-d})+(d-a)(\overline{d-a}) = (a-c)(\overline{a-c})+(b-d)(\overline{b-d})}\)
Wymnażając to i grupując dostajemy:
\(\displaystyle{ (a+c-b-d)(\overline{a+c-b-d}) = 0 \Leftrightarrow |a+c-b-d|^2 = 0 \Leftrightarrow a+c=b+d}\) a to oznacza, że czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest równoległobokiem, qed.
\(\displaystyle{ (a-b)(\overline{a-b})+(b-c)(\overline{b-c})+(c-d)(\overline{c-d})+(d-a)(\overline{d-a}) = (a-c)(\overline{a-c})+(b-d)(\overline{b-d})}\)
Wymnażając to i grupując dostajemy:
\(\displaystyle{ (a+c-b-d)(\overline{a+c-b-d}) = 0 \Leftrightarrow |a+c-b-d|^2 = 0 \Leftrightarrow a+c=b+d}\) a to oznacza, że czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest równoległobokiem, qed.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Wykaż, że czworokąt jest rownoległobokiem
można też skorzystać z własności: niech \(\displaystyle{ M,N}\) będą środkami odcinków \(\displaystyle{ AC, BD}\). wówczas zachodzi równość \(\displaystyle{ 4MN^2 = AB^2+BC^2+CD^2+DA^2-AC^2-BD^2}\)