Udowodnij nierówność w czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Udowodnij nierówność w czworokącie

Post autor: aniu_ta »

W czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) przekątne \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) są do siebie prostopadłe. Udowodnij, że \(\displaystyle{ AB+CD> AC}\), \(\displaystyle{ AB+CD>BD}\).

Jakieś wskazówki? Podejrzewam, że przyda się nierówność trójkąta.
marines27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 11 razy

Udowodnij nierówność w czworokącie

Post autor: marines27 »

aniu_ta pisze: Udowodnij, że \(\displaystyle{ AB+CD> AC}\),
Tą nierówność można za pomocą tw. Pitagorasa
Ostatnio zmieniony 4 maja 2012, o 19:12 przez marines27, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Udowodnij nierówność w czworokącie

Post autor: tometomek91 »

Niech K, L, M, N to środki boków i E przecięcie przekątnych. Zauważ, że odcinki KE, LE itp. to promienie okręgów opisanych na trójkątach prostokątnych. Poszukaj tam nierówności trójkąta, np. niech K to środek AB, wtedy AK+KE>AE itp. dodać stronami i wyjdzie
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Udowodnij nierówność w czworokącie

Post autor: aniu_ta »

tometomek91, oo, dziękuję czyli korzystając z tego, co napisałeś można udowodnić, że przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym jest dłuższa od każdej z przyprostokątnych, gdyż

w \(\displaystyle{ \Delta ABE \ \ EA<AK+KE=AK+KB=AB}\)

zatem \(\displaystyle{ AB+CD>AE+EC=AC}\)

dziękuję
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Udowodnij nierówność w czworokącie

Post autor: tometomek91 »

no dokładnie
ODPOWIEDZ