Mam takie zadanie.
Pewien wielokąt wypukły posiada 119 różnych przekątnych. Ile boków ma ten wielokąt.
no to ze wzoru na liczbę przekątnych:
\(\displaystyle{ d=\frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ 119=\frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ 238=n^2-3n}\)
I tu zaczyna się problem, a mianowicie nie mieliśmy jeszcze równań kwadratowych i podejrzewam, że jakimś sposobem muszę rozwiązać to bez równania kwadratowego, jest to możliwe?
LIczba boków wielokąta, czy mozliwe obliczenie bez r.kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
LIczba boków wielokąta, czy mozliwe obliczenie bez r.kwadrat
\(\displaystyle{ n(n-3)=238}\)
wypisz wszystkie dzielniki \(\displaystyle{ 238}\), znajdź dwa różniące się o \(\displaystyle{ 3}\)
wypisz wszystkie dzielniki \(\displaystyle{ 238}\), znajdź dwa różniące się o \(\displaystyle{ 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
LIczba boków wielokąta, czy mozliwe obliczenie bez r.kwadrat
\(\displaystyle{ n^2-3n=238\\
4n^2-12n=952\\
4n^2-12n+9=961\\
(2n-3)^2= 31^2\\
|2n-3|=31\\
2n-3=31\\
2n=34\\
n=17}\)
Q.
4n^2-12n=952\\
4n^2-12n+9=961\\
(2n-3)^2= 31^2\\
|2n-3|=31\\
2n-3=31\\
2n=34\\
n=17}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 38 razy
LIczba boków wielokąta, czy mozliwe obliczenie bez r.kwadrat
Dzięki Qń, mam tylko jeszcze pytanie, skąd wiedziałeś, że trzeba pomnożyć akurat przez 4?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
LIczba boków wielokąta, czy mozliwe obliczenie bez r.kwadrat
Dopełniamy do kwadratu:
\(\displaystyle{ n^2-3n = n^2 - 2 \cdot n \cdot \frac 32 + \left( \frac 32\right) ^2-\left( \frac 32\right) ^2=\left( n-\frac 32\right)^2- \frac 94}\)
Ale ułamki są mało sympatyczne w rachunkach, więc żeby się ich pozbyć mnożymy przez cztery.
Q.
\(\displaystyle{ n^2-3n = n^2 - 2 \cdot n \cdot \frac 32 + \left( \frac 32\right) ^2-\left( \frac 32\right) ^2=\left( n-\frac 32\right)^2- \frac 94}\)
Ale ułamki są mało sympatyczne w rachunkach, więc żeby się ich pozbyć mnożymy przez cztery.
Q.