kilka dziwnych pytań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
semmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

kilka dziwnych pytań

Post autor: semmac »

Witam, fajny portal. Mam pytanie. Dawno, dawno temu : ) pamiętam, że w podstawówce mieliśmy na matematyce omawiane coś co polegało na tym że, przy pomocy cyrkla można było np.: wyznaczyć idealne cięciwy przechodzące przez okrąg. Takich „sztuczek” przy użyciu cyrkla było więcej. Czy mogę prosić o przypomnienie jak się nazywa takie działanie/ dział matematyki?



I pytanie z innej beczki czy jest jakiś portal traktujący właśnie o użytecznych „sztuczkach” matematycznych (np.: szybkie mnożenie na palcach przez dziewięć itp.)?



Skorzystam również z okazji i zapytam o coś co zabiło mi ćwieka(pewnie każdy uczeń liceum zna odpowiedź, ale od szkoły minęło już sporo lat…):

W jaki sposób obliczyć długość wycinka koła (nieudolny rysunek tutaj:

Kod: Zaznacz cały

https://galeria.nazwa.pl/index.php?album=rozne
), jeśli znamy dwie dane długość (L) odcinka i odległość/wysokość (h) w połowie odcinka. Więcej danych nie posiadam.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

kilka dziwnych pytań

Post autor: mat_61 »

przy pomocy cyrkla można było np.: wyznaczyć idealne cięciwy przechodzące przez okrąg.
Z tego nie wynika co dokładnie masz na myśli pod pojęciem idealne cięciwy. Wszystkie cięciwy czyli odcinki łączące dwa dowolne punkty leżące na okręgu są na tyle idealne na ile idealna jest linijka służąca do ich narysowania

Niestety w podanym linku otwiera się okno logowania i nie widać żadnego rysunku.
semmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

kilka dziwnych pytań

Post autor: semmac »

mat_61 pisze:
przy pomocy cyrkla można było np.: wyznaczyć idealne cięciwy przechodzące przez okrąg.
Z tego nie wynika co dokładnie masz na myśli pod pojęciem idealne cięciwy. Wszystkie cięciwy czyli odcinki łączące dwa dowolne punkty leżące na okręgu są na tyle idealne na ile idealna jest linijka służąca do ich narysowania

Niestety w podanym linku otwiera się okno logowania i nie widać żadnego rysunku.
Zdjęcie:

Kod: Zaznacz cały

http://galeria.maluchaswiat.nazwa.pl/rozne/
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

kilka dziwnych pytań

Post autor: mat_61 »

Masz dane L oraz h a co chcesz obliczyć?

Co rozumiesz poprzez długość wycinka koła ?
semmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

kilka dziwnych pytań

Post autor: semmac »

mat_61 pisze:Masz dane L oraz h a co chcesz obliczyć?

Co rozumiesz poprzez długość wycinka koła ?
Posłużę się przykładem praktycznym: mając l i h muszę wziąć kawałek metalu (profil zamknięty) by wygiąć go w łuk (wspomniany przeze mnie wycinek koła) - dolna część rysunku zaznaczona linia kreskowaną. Pytanie: jak długi ma być kawałek metalu tzn. jak to obliczyć?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

kilka dziwnych pytań

Post autor: Jan Kraszewski »

To jest po prostu długość łuku, a nie wycinka koła, bo wycinek koła to taki kawałek okrągłego tortu, wycięty dwoma cięciami noża, spotykającymi się w środku koła. Wobec tego wycinek koła może mieć pole, ale nie długość.

JK
semmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

kilka dziwnych pytań

Post autor: semmac »

Jan Kraszewski pisze:To jest po prostu długość łuku, a nie wycinka koła, bo wycinek koła to taki kawałek okrągłego tortu, wycięty dwoma cięciami noża, spotykającymi się w środku koła. Wobec tego wycinek koła może mieć pole, ale nie długość.

JK
Ale nie znam ani \(\displaystyle{ r}\) ani alfy więc czy jest jakiś sposób by to obliczyć - logicznie rozumując musi być, bo w zakładach przemysłowych nie marnowaliby kasy na materiał bez możliwości obliczenia tego
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 16:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

kilka dziwnych pytań

Post autor: wujomaro »

Znając \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ H}\) mażna obliczyć promień.

Korzystając z rysunku:
\(\displaystyle{ R ^{2} =\left( R-H\right) ^{2} + \left( \frac{L}{2} \right) ^{2}}\)
Obliczasz \(\displaystyle{ R}\), potem z tw cosinusów możesz obliczyć kąt środkowy, a następnie korzystasz ze wzoru na długość łuku:
\(\displaystyle{ L=2 \pi R \cdot \frac{ \alpha }{360^\circ}}\)
gdzie \(\displaystyle{ L}\) to długość łuku,
a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt środkowy.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
ODPOWIEDZ