Dany jest romb ABCD o boku długości 1, w którym kąt BAD jest ostry i 1 sin∡BAD = \(\displaystyle{ 1/7}\) . Na bokach AB ,AD i BC wybrano odpowiednio punkty K,L i M w ten sposób, że odcinki KL i KM są równoległe do przekątnych rombu.
a) Oblicz pole czworokąta .
b) Oblicz największą możliwą wartość pola trójkąta KLM .
Mam pytanie
Czy punkty K,L,M muszą być na środkach odcinków AB,AD,BC ??
Romb i jego właściwości
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Romb i jego właściwości
1. Pod jakim kątem przecinają się przekątne rombu?
2. Pod jakim kątem przetną się odcinki KL i KM?
3. Zauważyć, że powstała figura to trapez o wysokości równej wysokości rombu.
4. Wzorek na pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab \sin \alpha}\).
2. Pod jakim kątem przetną się odcinki KL i KM?
3. Zauważyć, że powstała figura to trapez o wysokości równej wysokości rombu.
4. Wzorek na pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab \sin \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Romb i jego właściwości
Taki jest optymalny trójkąt \(\displaystyle{ KLM}\) do punktu b) zadania. Zwróć uwagę, że zamiast pola trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\), można maksymalizować pole prostokąta \(\displaystyle{ KLMN}\). A jeszcze prościej minimalizować to, co zostanie z rombu \(\displaystyle{ ABCD}\) po wycięciu prostokąta \(\displaystyle{ KLMN}\).szczylu pisze: Czy punkty K,L,M muszą być na środkach odcinków AB,AD,BC ??