okrąg wpisany w wycinek koła
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 7 razy
okrąg wpisany w wycinek koła
Znalazłem to zadanie na forum jednak nie ma tam wskazówek które naprowadziłyby mnie na rozwiązanie więc ponawiam. zad. W wycinek koła o promieniu \(\displaystyle{ R}\) i kącie środkowym \(\displaystyle{ \alpha}\) wpisano okrąg. Wyznacz długość promienia \(\displaystyle{ r}\) tego okręgu. Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2012, o 20:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
okrąg wpisany w wycinek koła
Zauważ, że \(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2}= \frac{r}{r+R-2r}}\)
PS rozwiązanie ma sens dla kąta środkowego \(\displaystyle{ \alpha \le 180^0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
okrąg wpisany w wycinek koła
Zauważ najpierw, że środek okręgu znajduje się na dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), gdyż odległość tego punktu od ramion kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równa (szukanej wartości \(\displaystyle{ r}\)).
Co więcej, odległość wierzchołka kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ R-r}\) (wynika to ze styczności wewnętrznej okręgu do wycinka koła).
Rozważ trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest wspomniany odcinek długości \(\displaystyle{ R-r}\) zawarty w dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), a jedną z przyprostokątnych jest promień okręgu \(\displaystyle{ r}\) poprowadzony do któregokolwiek ramienia kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) (druga przyprostokątna jest zawarta w tym ramieniu).
Z definicji sinusa kąta w trójkącie prostokątnym otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{r}{R-r}=\sin\frac{\alpha}{2}}\).
Co więcej, odległość wierzchołka kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ R-r}\) (wynika to ze styczności wewnętrznej okręgu do wycinka koła).
Rozważ trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest wspomniany odcinek długości \(\displaystyle{ R-r}\) zawarty w dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), a jedną z przyprostokątnych jest promień okręgu \(\displaystyle{ r}\) poprowadzony do któregokolwiek ramienia kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) (druga przyprostokątna jest zawarta w tym ramieniu).
Z definicji sinusa kąta w trójkącie prostokątnym otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{r}{R-r}=\sin\frac{\alpha}{2}}\).