prostopadłość przekątnych czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

prostopadłość przekątnych czworokąta

Post autor: BlueSky »

W jaki sposób wykazać prawdziwość takiego twierdzenia?

Jeżeli sumy kwadratów przeciwległych boków czworokąta są równe, to przekątne tego czworokąta są prostopadłe.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

prostopadłość przekątnych czworokąta

Post autor: wujomaro »

Jeżeli sumy kwadratów przeciwległych boków czworokąta są równe, to mamy do czynienia z kwadratem, albo z jakimś innym rombem. A w tych czworokątach przekątne przecinają się pod kątem prostym.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

prostopadłość przekątnych czworokąta

Post autor: Vax »

maciej1997 pisze:Jeżeli sumy kwadratów przeciwległych boków czworokąta są równe, to mamy do czynienia z kwadratem, albo z jakimś innym rombem. A w tych czworokątach przekątne przecinają się pod kątem prostym.
Nie.

Można oznaczyć kąt między przekątnymi jako \(\displaystyle{ \alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in (0^{\circ} ; 180^{\circ})}\) i z twierdzenia cosinusów zapisać naszą równość z założenia, co po prostych przekształceniach da \(\displaystyle{ \cos \alpha = 0}\)
ODPOWIEDZ