Zaliczenie z planimetrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Magruder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Zaliczenie z planimetrii

Post autor: Magruder »

Witam. Do soboty (28 Kwiecień) mam do oddania pracę zaliczeniową z planimetrii. Z powodu braku czasu bardzo ładnie proszę o pomoc w rozwiązaniu chociaż części z nich.

1. Obwód rombu wynosy \(\displaystyle{ 18cm}\) a jego pole \(\displaystyle{ 18cm^{2}}\). Oblicz wysokość tego rombu.

2. W trapezie prostokątnym podstawy mają długość \(\displaystyle{ 6cm}\) i \(\displaystyle{ 10cm}\). Krótsze ramię trapezu jest równe krótszej podstawie. Oblicz dlugości przekątnych oraz drugie ramię trapezu.

3. Miara jednego z kątów przyległych jest o \(\displaystyle{ 56^{o}}\) większa od miary drugiego kąta. Znajdź miary tych kątów.

4. Dla jakich liczb \(\displaystyle{ x}\) liczby \(\displaystyle{ 3x - 3, \ 2x}\) i \(\displaystyle{ 2x + 1}\) są długościami boków trójkąta prostokątnego.

5. Oblicz obwód i pole trójkąta równoramiennego, którego dwa boki mają długość \(\displaystyle{ 2 cm}\) i \(\displaystyle{ 8 cm}\). Wyznacz promień okręgu wpisanego i opisanego w ten trójkąt.

6. Znajdź promień okręgu wpisanego i opisanego w:
a) trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ 4}\)
b) trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 9}\) i \(\displaystyle{ 40}\)

7. Przekątna kwadratu ma długość \(\displaystyle{ 6 cm}\). Znajdź obwód tego kwadratu oraz promień okręgu opisanego i wpisanego w ten kwadrat.

8. Ile wynosi obwód koła o polu równym \(\displaystyle{ 16 \pi}\) ?

9. Promień okręgu opisanego w trójkąt równoboczny wynosi \(\displaystyle{ 15}\). Oblicz długość boku tego trójkąta.

10.
a) Miara kąta środkowego jest większa od miary kąta wpisanego opartego na tym samym łuku o \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Podaj miarę kąta środkowego.
b) Suma miar kątów środkowego i wpisanego opartych na tym samym łuk wynosi \(\displaystyle{ 150^{o}}\). Podaj miarę każdego z kątów.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2012, o 10:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie wrzucaj tylu zadań w jednym temacie - max 4 lub 5.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zaliczenie z planimetrii

Post autor: »

Może zaczniesz od przedstawienia swoich pomysłów? Bo chyba nie oczekujesz, że ktoś będzie za Ciebie robił pracę domową?

Q.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Zaliczenie z planimetrii

Post autor: zidan3 »

W ogole przemyślałeś te zadania?
Większość to łatwe zadania, a 8 to juz przesada...
/e łatwe to znaczy, że wymagaja jakiegos tam rysunku i zastosowania podstawowych wzorów.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Zaliczenie z planimetrii

Post autor: lightinside »

Hm;) tak na przyszłość ten portal służy POMOCY przy rozwiązywaniu zadań a to sie nierówna rozwiazaniu zadań.

To znaczy, osoby z pewną wiedzą dzielą sie nią z innymi nieodpłatnie, ba bywa że osoby pomagaja w jednym a szukają pomocy w drugim, w większym lub mniejszym stopniu ja osobiście uważam że taka relacja wtedy jest najlepsza bo nie tlko sie bierze ale i daje.

A tu proponujesz nam zrobienie za Ciebie zadań, zgadujemy tak nie musi być ale twoja wypowiedź sugeruje ze chodzi Ci tylko o oddanie ich, a nie nauczenia sie metydologi rozwiązania, co w wiadomy sposób budzi nasze oburzenie, a przynajmniej większości.

W przypadku gdy rzeczywiście fizycznie nie masz czasu a musisz, lepiej by było pogadać z nauczycielem, ewentualnie jak sie nie da, zapłacić komuś za te zadania, ogłoszenia znajdziesz bezproblemu choćby na tym portalu.

Dalej zgdaduje ze jestes na podstawie z matematyki w LO zaocznym, co sugeruje że raczej będziesz pisac mature skoro będziesz ją pisać, to lepiej już robic zadania a nie potem mieć problem.


a tu bardzo ważne zdanie

liceum nie jest po to aby je skończyć ale po to by przygotowało do matury

chciałabym abyś wzioł je sobie do serca-- 28 kwi 2012, o 13:05 --Na zachete \(\displaystyle{ 8}\)

\(\displaystyle{ 2\pi\cdot r=l}\)
\(\displaystyle{ \pi r^2=P}\)

z tego co pamiętam a te wzory są z gimnazjum ale sadze ze dobrze w każdym razie poprostu podstawiasz czyli

\(\displaystyle{ 16\pi=\pi r^2=P}\)

zauważasz że pi Ci znika i masz

\(\displaystyle{ 16=r^2}\)

co daje

\(\displaystyle{ r=4}\)

następnie podstawiasz do wzoru na długosć

czyli wychodzi nam

\(\displaystyle{ 8\pi}\)

bardziej rozpisać tego zadania chyba sie nie da...

rozumiesz?? masz tu jakąś niejasnośc? jak tak to pisz
ODPOWIEDZ