Na trapezie ABCD opisano okrąg o promieniu R=5. Oblicz pole tego trapezu, jeśli |AB|=8 oraz |CD|=6.
Sama z twierdzenia Pitagorasa wyliczyłam |OF| i myślałam o wyliczeniu boków trójkąta EFC z sinusa z 90 st., ale nie wiem jak się to robi w praktyce i czy rzeczywiście byłoby to możliwe (nie miałam jeszcze trygonometrii, ale znalazłam takie coś coś w Internecie. Czy jest możliwe rozwiązać co bez sinusów?
Obliczenie pola trapezu wpisanego w okrąg
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczenie pola trapezu wpisanego w okrąg
Racja Glo, ale wystąpił pewien błąd w rysunku. Z rysunku wynika, że ramiona tapezu są równe odpowiednio 8 i 6, a nie podstawy(napisano |AB|=8 oraz |CD|=6, a na rysunku jest to |AC| i |BD|). Niby nic poważnego, ale trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę, zwłaszcza na maturze. Jak powiedział Glo, Jeszcze raz Tw Pitagorasa i otrzymasz potrzebne dane do rozwiązania zadania.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!