Mam problem z zadaniem i potrzebuje na jutro pomocy. Mam z nim problem. Oto one:
Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie S. Pola trójkątów ABS i CDS wynoszą odpowiednio 26 i 16. Oblicz pole tego trapezu ABCD.
Twierdzenie Talesa. Cechy podobieństw trójkątów. Skala
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 kwie 2012, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poolbroklyn
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie Talesa. Cechy podobieństw trójkątów. Skala
\(\displaystyle{ a;b}\) - podstawy trapezu (a>b)
\(\displaystyle{ a:b=\sqrt{\frac{26}{16}}}\) (czy nie było tam 36 ?); podobnie wysokości podanych trójkątów.
\(\displaystyle{ a:b=\sqrt{\frac{26}{16}}}\) (czy nie było tam 36 ?); podobnie wysokości podanych trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 kwie 2012, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poolbroklyn
Twierdzenie Talesa. Cechy podobieństw trójkątów. Skala
nie właśnie. wysokość nie jest podana. na dodatek trzeba tu z twierdzenia skorzystać. Potrzebuje mieć obliczone pole trapezu całego. Tu są podane pola dwóch trójkątów które powstały na wskutek zrobienia przekątnych. Obie przecięły się w Punkcie S w środku trapezu. boki ani wysokość nie jest podana. Trzeba wywnioskować. Skorzystać z cech figur podobnych ( cecha Bok-bok-bok , lub Bok-kąt-bok, lub Kąt-kąt-kąt) coś takiego. i z tego wszystkiego obliczyć długość podstaw trapezu. Dwie wysokości w tych trójkątach tworzą wysokość trapezu. ale nie wiem jak to podstawić co do czego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie Talesa. Cechy podobieństw trójkątów. Skala
I podałem jak robić (bo trochę to czaję).
Trójkąty ,,górny i dolny" są podobne w skali \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{26}{16}}}\) (dlatego pytałem czy nie było 36 ?)
Zatem ich podstawy i wysokości można wzajemnie uzależnić od siebie, pole trapezu też można wyrazić tymi samymi wielkościami.
Trójkąty ,,górny i dolny" są podobne w skali \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{26}{16}}}\) (dlatego pytałem czy nie było 36 ?)
Zatem ich podstawy i wysokości można wzajemnie uzależnić od siebie, pole trapezu też można wyrazić tymi samymi wielkościami.