Okrąg wpisany w trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Okrąg wpisany w trapez

Post autor: kicpereniek »

Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu następującego zadania:
Udowodnij, że jeśli w trapez równoramienny, niebędacy kwadratem, można wpisać okrąg, to wysokość trapezu jest równa średniej geometrycznej długości jego podstaw.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okrąg wpisany w trapez

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a+b=2c \Rightarrow c= \frac{a+b}{2}}\)

\(\displaystyle{ c^2-(\frac{a-b}{2}) ^2=h^2}\)

podstawiasz za \(\displaystyle{ c}\) i liczysz
ODPOWIEDZ