długość średnicy kołą jest równa 0,75 m . Ile kilometrów przejedzie samochód, jeśli koło obróci się 4000 razy? (pi =3,14)
Prosze o pomoc, bardzo mi to potrzebne!!
matematyka, o kołach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
matematyka, o kołach
0,75m=0,00075km
r=\(\displaystyle{ \frac{0,00075}{2}}\)
Obwód koła: \(\displaystyle{ 2 \pi r=2 \cdot 3,14 \cdot \frac{0,00075}{2}=0,002355km
0,002355km \cdot 4000=9,42km}\)
r=\(\displaystyle{ \frac{0,00075}{2}}\)
Obwód koła: \(\displaystyle{ 2 \pi r=2 \cdot 3,14 \cdot \frac{0,00075}{2}=0,002355km
0,002355km \cdot 4000=9,42km}\)