witam
pomóżcie proszę nie rozumiem tego proszę o rozpisanie tak żebym zrozumiała i już więcej nie musiała prosić o pomoc z góry dziękuje
oblicz miary katów ostrych trójkąta ABC, jeśli kąt OCB=54°
kąt wpisany oparty na półokręgu
- martyna010393
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 4 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
kąt wpisany oparty na półokręgu
1) Zauważ, że trójkat ten jest prostokątny - kąt przy wierzchołku C jest prosty.
2) Jeśli trójkąt jest prostokątny to środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona.
2) Jeśli trójkąt jest prostokątny to środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
kąt wpisany oparty na półokręgu
Trojkat ten jest oparty na srednicy wiec jest on trojkatem prostokatnym
Stad:
\(\displaystyle{ \angle ACO=90^{\circ}-54^{\circ}=36^{\circ}\\
|OC|=|OB|=R\:\: -\:\: trojkat\:\: rownoramienny\\
\angle OCB=\angle OBC= 54^{\circ}\\
|0A|=|OC|=R\:\: -\:\: trojkat\:\: rownoramienny\\
\angle OAC=\angle OCA= 36^{\circ}\\}\)
POZDRO
Stad:
\(\displaystyle{ \angle ACO=90^{\circ}-54^{\circ}=36^{\circ}\\
|OC|=|OB|=R\:\: -\:\: trojkat\:\: rownoramienny\\
\angle OCB=\angle OBC= 54^{\circ}\\
|0A|=|OC|=R\:\: -\:\: trojkat\:\: rownoramienny\\
\angle OAC=\angle OCA= 36^{\circ}\\}\)
POZDRO
- martyna010393
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 4 razy