W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) proste zawierające boki nierównoległe przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ S}\). Oblicz obwód trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ |AB|=8, |AC|=3 \frac{1}{5}, |CD|=6, |AD|=4 \frac{1}{3}}\).
Dlaczego \(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\) czyli \(\displaystyle{ 3 \frac{1}{5}}\) ?
Trapez i trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Trapez i trójkąt
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 18:33 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Trapez i trójkąt
Spróbuj obliczyć \(\displaystyle{ |BC|}\).
Zauważ najpierw, że z twierdzenia Talesa mamy \(\displaystyle{ \frac{|DS|}{|CD|}=\frac{|DS|+|AD|}{|AB|}}\), wyznacz \(\displaystyle{ |DS|}\).
Mamy także \(\displaystyle{ |\angle CAD|=|\angle CAS|}\). Przy tym z twierdzenia kosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ ACD}\) możesz znaleźć \(\displaystyle{ \cos\angle CAD}\) (tym samym także \(\displaystyle{ \cos\angle CAS}\)), a następnie (z tego samego twierdzenia, lecz dla trójkąta \(\displaystyle{ ACS}\)) wyznacz \(\displaystyle{ |CS|}\).
Stosując na koniec po raz drugi twierdzenie Talesa otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{|CS|}{|CD|}=\frac{|CS|+|BC|}{|AB|}}\). Oblicz \(\displaystyle{ |BC|}\) i sprawdź, czy \(\displaystyle{ |BC|=|AC|}\).
Zauważ najpierw, że z twierdzenia Talesa mamy \(\displaystyle{ \frac{|DS|}{|CD|}=\frac{|DS|+|AD|}{|AB|}}\), wyznacz \(\displaystyle{ |DS|}\).
Mamy także \(\displaystyle{ |\angle CAD|=|\angle CAS|}\). Przy tym z twierdzenia kosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ ACD}\) możesz znaleźć \(\displaystyle{ \cos\angle CAD}\) (tym samym także \(\displaystyle{ \cos\angle CAS}\)), a następnie (z tego samego twierdzenia, lecz dla trójkąta \(\displaystyle{ ACS}\)) wyznacz \(\displaystyle{ |CS|}\).
Stosując na koniec po raz drugi twierdzenie Talesa otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{|CS|}{|CD|}=\frac{|CS|+|BC|}{|AB|}}\). Oblicz \(\displaystyle{ |BC|}\) i sprawdź, czy \(\displaystyle{ |BC|=|AC|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Trapez i trójkąt
Coś mi obliczenia nie wychodzą... ten kąt to mi wyszedł prosty... i później chciałam z twierdzenia pitagorasa liczyć \(\displaystyle{ CS}\), ale to jest źle chyba bo herezje mi tu wychodzą...