kawałek zadania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uczennica00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

kawałek zadania

Post autor: uczennica00 »

\(\displaystyle{ \left| MN\right| = 30}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left| MA\right| }{\left| AN\right| } = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| MA\right|= \frac{3}{2} \cdot \left| AN\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| MA\right|+\left| AN\right|=\left| MN\right|=30}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \cdot\left| AN\right| +\left| AN\right| =30}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{2} \cdot \left| AN\right|=30}\)

To jest kawałek zadania, które znalazłam w necie, nie rozumiem tylko dlaczego tam jest \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\), skąd to się wzięło?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

kawałek zadania

Post autor: mario54 »

\(\displaystyle{ \frac{3}{2}+1= \frac{5}{2}}\)
uczennica00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

kawałek zadania

Post autor: uczennica00 »

o.. takie łatwe, a ja też kombinuję skąd się wzięło dzięki
ODPOWIEDZ