obliczyc pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
brattka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olk

obliczyc pole trapezu

Post autor: brattka »

W trapezie rownoramiennym dane sa długości podstaw a=10cm, b=6cm i kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha =69}\) Oblicz pole trapezu
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

obliczyc pole trapezu

Post autor: loitzl9006 »

Wskazówka: Z punktu, w którym stykają się: ramię trapezu i krótsza podstawa narysuj sobie wysokość trapezu (prostopadle do podstawy \(\displaystyle{ a}\) ). Rozważ powstały trójkąt prostokątny (znasz jego kąty, zauważysz też na pewno, jaką długość ma jedna z przyprostokątnych tego trójkąta, a więc np. z tangensa \(\displaystyle{ 69}\) stopni możesz wyliczyć sobie wysokość trapezu; no a potem to tylko podstawić pod wzór na pole trapezu.
ODPOWIEDZ