okrąg i punkty styczności

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

okrąg i punkty styczności

Post autor: katarinka1201 »

wyznacz pole trójkąta ABC gdzie A(0,0) punkty B i C są punktami styczności okręgu\(\displaystyle{ x ^{2}+ y^{2}-14x+2y+25=0}\) S(7,-1) i r=5 z prostymi przechodzącymi przez punkt A
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

okrąg i punkty styczności

Post autor: Glo »

Wyznacz pęk prostych przechodzących przez A i równoodległych od S o r=5 - dostaniesz równanie kwadratowe z dwoma rozwiązaniami. Te rozwiązania to współrzędne punktów będących wierzchołkami trójkąta. Korzystasz ze wzoru wektorowego na pole i gotowe.
ODPOWIEDZ