W czworokącie wypukłym ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

W czworokącie wypukłym ABCD

Post autor: jbeb »

W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) obrano odpowiednio punkty\(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\) oraz oznaczono przez \(\displaystyle{ O}\) punkt przecięcia się odcinków \(\displaystyle{ AN}\) i \(\displaystyle{ CM}\). Wykaż, że jeśli w czworokąty \(\displaystyle{ AOCD}\) i \(\displaystyle{ BMON}\) można wpisać okrąg, to w czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) można także wpisać okrąg.

Jak to rozwiązać i dlaczego tak a nie inaczej?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

W czworokącie wypukłym ABCD

Post autor: major37 »

Niech punkty \(\displaystyle{ X,Y,Z,W}\) Będą punktami styczności okręgu wpisanego w czworokąt \(\displaystyle{ AOCD}\) z bokami \(\displaystyle{ AO,OC,CD,DA}\) tak samo w następnym czworokącie \(\displaystyle{ BMON}\) czyli punkty \(\displaystyle{ E,F,G,H}\) są punktami styczności. Wiemy że styczne są równej długości poprowadzone z jednego punktu. Więc \(\displaystyle{ AW=AX=AG-OG-OX=AE-OH-OY=AE-CH+CY=AE-CF+CZ}\) czyli \(\displaystyle{ AW+CF=AE+CY}\) ten sam zabieg z \(\displaystyle{ DW+BF=DZ+BE}\) Dodaj dwie ostatnie równości stronami i otrzymasz, że \(\displaystyle{ AB+CD=AD+BC}\) a to jest wystarczający warunek żeby w czworokąt wpisać okrąg
ODPOWIEDZ