Oblicz promień okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sensey9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 mar 2012, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Helskinki

Oblicz promień okręgu

Post autor: sensey9 »

Punkty Q,R,S leżą na okręgu o środku O i promieniu r. Styczna do okręgu w punkcie Q przecina prostą RS w punkcie P. Oblicz r jeśli:
\(\displaystyle{ |PR| = |RS| = 4 \sqrt{2} cm}\) oraz \(\displaystyle{ |PO| = 10 cm}\)
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: Mruczek »

Wykorzystaj twierdzenie o związkach miarowych między odcinkami stycznych i siecznych.
ODPOWIEDZ