Witam a wydawało sie że kapuje:(
Pomóżcie mi proszę rozwiązać to zadanie tak żebym zrozumiała.
Suma miar kata środkowego i wpisanego , opartych na tym samym łuku jest równa 117°. Oblicz miary tych katów.
obliczanie kątów trójkata w okręgu :(
- martyna010393
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 4 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
obliczanie kątów trójkata w okręgu :(
Kąt środkowy ma miarę dwa razy większą niż wpisany oparty na tym samym łuku.
\(\displaystyle{ \alpha=2\beta}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=117^{o}}\)
\(\displaystyle{ 2\beta+\beta=117^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=39^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=78^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=2\beta}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=117^{o}}\)
\(\displaystyle{ 2\beta+\beta=117^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=39^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=78^{o}}\)
- martyna010393
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 4 razy
obliczanie kątów trójkata w okręgu :(
Serdecznie dziękuje za pomoc w zadaniu Nie mogłam się w tym połapać ale teraz załapałam