Proszę o wskazówki dotyczące rozwiązania tego zadania:
1. W trapezie o długościach podstaw \(\displaystyle{ 12m}\) oraz \(\displaystyle{ 8m}\) wpisano okrąg. Oblicz obwód trapezu?
oraz sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem poniższe zadania (moje odp podaje w nawiasie):
2. Człowiek o wysokości \(\displaystyle{ 180cm}\), stojący obok drzewa, rzuca cień o długości \(\displaystyle{ 120cm}\). Długość cienia drzewa wynosi \(\displaystyle{ 4,2m}\). Oblicz wysokość drzewa.-----> \(\displaystyle{ (630cm)}\)
3. Oblicz pole, długośc promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie o długościach boków \(\displaystyle{ 8}\), \(\displaystyle{ 10}\), \(\displaystyle{ 12}\). --------->\(\displaystyle{ (P = 4 \sqrt{21} ; r = \frac{4 \sqrt{21}}{15} ; R = \frac{20 \sqrt{21}}{7})}\)
4. Dwa trójkąty prostokątnie są podobne. Przyprostokątne pierwszego mają wymiary \(\displaystyle{ 2 cm}\) i \(\displaystyle{ 4cm}\). Przeciwprostokątna drugiego ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5} cm}\). Oblicz pole drugiego trójkąta. -----> \(\displaystyle{ (P = 16 cm^2)}\)
trapez, trójkąty, okręgi
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
trapez, trójkąty, okręgi
Zad 1
O ile się nie mylę to w czworokąt można wpisać koło, jesli sumy długości przeciwnych boków są równe.
Więc jeśli jedna para boków będzie miała łącznie 20, to druga również.
Zad 2
Mozna to obliczyc proporcjami, czyli:
x- wysokość drzewa
\(\displaystyle{ \frac{1,2}{1,8} = \frac{4,2}{x}}\)
Zad 3
Do obliczenia pola trójkąta, którego długości boków znamy służy wzór Herona:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
gdzie p to połowa obwodu trójkąta.
A wzroy na pormień wpisany i opisany to odpowiednio:
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\) gdzie P to pole.
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\) gdzie P to pole.
Zad 4
Obliczasz przeciwprostokątną w pierwszym trójkącie i podstawiasz na proporcje.
Pozdrawiam!
O ile się nie mylę to w czworokąt można wpisać koło, jesli sumy długości przeciwnych boków są równe.
Więc jeśli jedna para boków będzie miała łącznie 20, to druga również.
Zad 2
Mozna to obliczyc proporcjami, czyli:
x- wysokość drzewa
\(\displaystyle{ \frac{1,2}{1,8} = \frac{4,2}{x}}\)
Zad 3
Do obliczenia pola trójkąta, którego długości boków znamy służy wzór Herona:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
gdzie p to połowa obwodu trójkąta.
A wzroy na pormień wpisany i opisany to odpowiednio:
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\) gdzie P to pole.
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\) gdzie P to pole.
Zad 4
Obliczasz przeciwprostokątną w pierwszym trójkącie i podstawiasz na proporcje.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trapez, trójkąty, okręgi
Przecież 2, 3 i 4 rozwiązał. Prosi o sprawdzenie wyników
\(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 4}\) jest dobrze
\(\displaystyle{ 3}\) mam inne pole (\(\displaystyle{ 15 \sqrt{7}}\) )
\(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 4}\) jest dobrze
\(\displaystyle{ 3}\) mam inne pole (\(\displaystyle{ 15 \sqrt{7}}\) )
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
trapez, trójkąty, okręgi
fakt, zasugerowałem się tylko pierwszym zdaniem, a potem patrzyłem tylko na zadania
Mi wychodzi pole trójkąta \(\displaystyle{ \sqrt{105}}\)
Mi wychodzi pole trójkąta \(\displaystyle{ \sqrt{105}}\)