witam pole czworokata
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tuchola
- Podziękował: 2 razy
witam pole czworokata
witam prosze o pomoc chodzi o obliczenie pola czworokata o wymiarach \(\displaystyle{ 160\mbox{ m} , 77\mbox{ m}, 167\mbox{ m}, 81\mbox{ m}}\) . Mozna podac tez wzor na pole . Z góry dzieki
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, o 21:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
witam pole czworokata
Według mnie można użyć wzoru Brahmagupty. Czyli
\(\displaystyle{ P= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
gdzie p to połowa obwodu czworokąta.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ P= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
gdzie p to połowa obwodu czworokąta.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
witam pole czworokata
To poczytaj kiedy go można stosować - nie działa dla każdego czworokąta.maciej1997 pisze:Według mnie można użyć wzoru Brahmagupty. Czyli
\(\displaystyle{ P= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
gdzie p to połowa obwodu czworokąta.
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
witam pole czworokata
No fakt, walnąłem bez zastanowienia
Do autora: wzór można zastosować tylko wtedy, kiedy czworokąt jest wpisany w okrąg, a o tym nie ma nic w zadaniu. Sorki.
Do autora: wzór można zastosować tylko wtedy, kiedy czworokąt jest wpisany w okrąg, a o tym nie ma nic w zadaniu. Sorki.