Mam problem z takimi zadaniami:
1. Cięciwa okręgu o średnicy 82 cm ma długość 80 cm. Oblicz odległość tej cięciwy od środka okręgu.
2. Cięciwa okręgu o promieniu 35 cm ma długość 30 cm. Oblicz odległość tej cięciwy od środka okręgu.
Czy są na to jakieś wzory, zależności? Mógłby mi ktoś pomóc? Dzięki!
Odległość cięciwy od środka okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Odległość cięciwy od środka okręgu.
Połącz środek okręgu z końcami cięciwy. Powstanie trójkąt równoramienny, w którym szukaną wielkością jest długość wysokości poprowadzonej do podstawy. Co więcej ta wysokość dzieli trójkąt na dwa przystające trójkąty prostokątne, w których znana jest długość przeciwprostokątnej i jednej z przyprostokątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 16:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Odległość cięciwy od środka okręgu.
\(\displaystyle{ 6400= 1681 + x^2}\)
\(\displaystyle{ 4719= x^2}\)
wrrr cos takiego mi wyszlo, zle!
\(\displaystyle{ 4719= x^2}\)
wrrr cos takiego mi wyszlo, zle!
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 19:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Odległość cięciwy od środka okręgu.
Czemu do twierdzenia Pitagorasa bierzesz pod uwagę całą cięciwę, a nie jej połowę, jako długość jednej z przyprostokątnych? Promień okręgu jest natomiast przeciwprostokątną.