Hej,
nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest że ma osiem boków.
"Liczba przekątnych wielokąta wypukłego wynosi \(\displaystyle{ 20}\)."
Liczę ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\).
Cały czas wychodzi mi że \(\displaystyle{ 43}\).
\(\displaystyle{ 20 =\frac{n(n-3)}{2}}\)
i następnie
\(\displaystyle{ 40= n^{2} -3n}\)
i dalej niewiem co mam robić?
Z góry dzięki,
Damian
Że ma osiem boków
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Że ma osiem boków
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 09:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Że ma osiem boków
\(\displaystyle{ \frac{n (n-3)}{2} = 20\ / \cdot 2 \\
n^2 - 3n = 40 \\
n^2 - 3n - 40 = 0 \\
\Delta = 9 + 160 = 169 \\
\sqrt{\Delta} = 13 \\
n_1= \frac{3+13}{2} = 8 \\
n_2= \frac{3-13}{2} = -5\ \rightarrow\text{sprzeczność}}\)
czyli \(\displaystyle{ n = 8}\)
n^2 - 3n = 40 \\
n^2 - 3n - 40 = 0 \\
\Delta = 9 + 160 = 169 \\
\sqrt{\Delta} = 13 \\
n_1= \frac{3+13}{2} = 8 \\
n_2= \frac{3-13}{2} = -5\ \rightarrow\text{sprzeczność}}\)
czyli \(\displaystyle{ n = 8}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 09:51 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .