matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
especial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 20:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: especial »

Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) przedstawiony na poniższym rysunku jest równoboczny, a punkty \(\displaystyle{ B, C, N}\) są współliniowe. Na boku \(\displaystyle{ AC}\)wybrano punkt \(\displaystyle{ M}\) tak, że \(\displaystyle{ |AM|=|CN|}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ |BM|=|MN|}\).

Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 12:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: major37 »

Trójkąty \(\displaystyle{ ABM}\) i \(\displaystyle{ BMC}\) są podobne
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Hausa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 448
Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szastarka
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 50 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: Hausa »

Niech \(\displaystyle{ \left|AM\right| = \left| CN\right| =x}\) i \(\displaystyle{ \left| AB\right| =\left| BC \right| =\left| AC\right| =a}\), wtedy \(\displaystyle{ \left| CM\right| = a-x}\).
Kąty można spokojnie wyliczyć, jak już będziesz mieć kąty to zastosuj twierdzenie cosinusów dla trójkątów \(\displaystyle{ MCN}\) i \(\displaystyle{ ABM}\).

-- wtorek, 20 marca 2012, 12:48 --

major37, dlaczego są podobne?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: major37 »

Twierdzenia kosinusów nie ma na poziome podstawowym Nie strzelaj z armaty do muchy

autorka zapomniała dopisać że trójkąt ABC jest równoboczny. Teraz chyba wiesz dlaczego są podobne bok-kąt-bok

... yka_pp.pdf zadanie 25

kapłem sie po tytule matura próbna 2012 a potem już po treści i rysunku
Awatar użytkownika
Hausa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 448
Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szastarka
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 50 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: Hausa »

Ale te trójkąty nie są podobne xD jeden jest rozwartokątny a drugi ostrokątny, chyba że w najlepszym wypadku mamy trójkąty prostokątne Jest wzór w tablicach, można użyć xD
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: major37 »

No jak nie są Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny. Więc \(\displaystyle{ AB=BC}\). kąt przy \(\displaystyle{ A}\) jest taki sam jak przy \(\displaystyle{ C}\) i wynosi \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) więc mamy już wspólny kąt i bok. pozostaje nam znaleźć 3 bok a oba trójkąty mają wspólny bok \(\displaystyle{ BM}\). Więc trójkąty \(\displaystyle{ ABM}\) i \(\displaystyle{ BMC}\) są podobne Ci co mają program tylko podstawowy nie umieją stosować kosinusów i sinusów chyba że sie nauczyli na korkach, w necie itp ale jak się sami nie nauczyli to w szkole im nie wytłumaczyli
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 14:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: Jan Kraszewski »

major37 pisze:No jak nie są Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny. Więc \(\displaystyle{ AB=BC}\). kąt przy \(\displaystyle{ A}\) jest taki sam jak przy \(\displaystyle{ C}\) i wynosi \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) więc mamy już wspólny kąt i bok. pozostaje nam znaleźć 3 bok a oba trójkąty mają wspólny bok \(\displaystyle{ BM}\). Więc trójkąty \(\displaystyle{ ABM}\) i \(\displaystyle{ BMC}\) są podobne
A zgodnie z którą cechą podobieństwa są podobne?

JK
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: kamil13151 »

Tutaj są rozwiązania do wszystkich zadań z tej matury: ... chemat.pdf

major37, niestety nie masz racji, 2 boki i kąt zgadza się, ale przeczytaj o czym mówi cecha bok-kąt-bok.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: major37 »

Sory Nie wiedziałem że kąt musi być między bokami żeby były podobne Ale wstyd podobieństwo w gimnazjum jest
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: Jan Kraszewski »

major37 pisze:Nie wiedziałem że kąt musi być między bokami żeby były podobne
Zauważ, że zgodnie z twoim rozumowaniem te trójkąty byłyby podobne niezależnie od położenia punktu \(\displaystyle{ M}\). Czasem chwila refleksji pomaga.

JK
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

matura próbna 2012, poziom postawowy, udowodnienie

Post autor: major37 »

wiem. Coś mi da bani strzeliło i nie wiem co
ODPOWIEDZ