miara kąta ostrego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sieradz
miara kąta ostrego rombu.
stosunek pola koła wpisanego w romb do pola tego rombu wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{8}}\). Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
miara kąta ostrego rombu.
\(\displaystyle{ P_r=a^2\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ h=a\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{h}{2}= \frac{a\sin\alpha}{2}}\)
Liczysz pole koła potem stosunek pól
\(\displaystyle{ h=a\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{h}{2}= \frac{a\sin\alpha}{2}}\)
Liczysz pole koła potem stosunek pól