Sprawdź,czy trójkąt ABC jest podobny do EFG:
1. a=\(\displaystyle{ 8\frac{2}{3}}\) b=\(\displaystyle{ 9,1}\) c=\(\displaystyle{ 17\frac{1}{3}}\) e=\(\displaystyle{ 1\frac{1}{3}}\) f=\(\displaystyle{ 2,4}\) g=\(\displaystyle{ 2}\) frac{1}{3} [/latex]
2. a=2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) b=\(\displaystyle{ (3+\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)) c=\(\displaystyle{ (6- \(\displaystyle{ \sqrt{2})}\) e=\(\displaystyle{ 2}\)f=\(\displaystyle{ (1,5\sqrt{2} +1)}\) g=\(\displaystyle{ (3\sqrt{2}-1)}\)}\)}\)
Podobieństwo trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
Podobieństwo trójkątów
Z tej cechy nie są podobne. Z cechy bok kąt bok też nie,ale nie wiem do końca jak będzie z cechą kąt kąt kąt.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Podobieństwo trójkątów
W zad 1) trójkąty nie są podobne,bo odpowiednie boki nie są proporcjonalne.
W zad 2) tak,bo
\(\displaystyle{ \frac{g}{c}= \frac{e}{a} = \frac{f}{b} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
W zad 2) tak,bo
\(\displaystyle{ \frac{g}{c}= \frac{e}{a} = \frac{f}{b} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 14:38 przez janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Podobieństwo trójkątów
Ale po co Ci cecha kąt kąt. Ty masz podane boki a nie kąty. Zadanie 2 zrobiła janka. A co do pierwszego zrób tak samo i powinno wyjść że te boki nie są proporcjonalne.