Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 mar 2012, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
Od razu przejdę do rzeczy mógł by ktoś mi napisać wzory na obliczenie Pola i Obwodu Trójkąta,Kwadratu,Prostokąta ze zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa? Jutro mam sprawdzian a nic nie umiem a w książce jest napisane tylko jak obliczyć długość przeciwprostokątną...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 mar 2012, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
Kurde nie wiem jak to powiedzieć ale takiego typu zadania są...A nie mam ci jak dać zadania bo mnie nie było gdy omawialiśmy ten temat... Dam ci z neta o co mi chodzi.
1.Oblicz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie długości 10cm i polu 30cm².
2. Oblicz pole kwadratu o przekątnej 4,6cm.
3.Szerokość prostokąta o obwodzie 68cm jest o 3cm mneijsza od długości. Ile wynosi pole tego prostokąta?
Nie wiem jak to obliczyć proszę o pomoc dam dziękuję czy jak to tam się zwie...
1.Oblicz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie długości 10cm i polu 30cm².
2. Oblicz pole kwadratu o przekątnej 4,6cm.
3.Szerokość prostokąta o obwodzie 68cm jest o 3cm mneijsza od długości. Ile wynosi pole tego prostokąta?
Nie wiem jak to obliczyć proszę o pomoc dam dziękuję czy jak to tam się zwie...
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
1. Wzór na pole:
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=10h:2=5h}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
no i masz teraz 2 trójkąty prostokątne przystające, o podstawie 5 i wysokości 6 (tzn jak przekroisz ten trójkąt równoramienny na połowę, kreską z góry na dół przechodzące przez górny wierzchołek i prostopadłą do podstawy)
czyli
\(\displaystyle{ c^{2}=5^{2}+6^{2}=25+36=61}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{61}}\)
no i obwód to podstawa + te 2 boki
co do 2 zajrzyj tu [ciach]
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=10h:2=5h}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
no i masz teraz 2 trójkąty prostokątne przystające, o podstawie 5 i wysokości 6 (tzn jak przekroisz ten trójkąt równoramienny na połowę, kreską z góry na dół przechodzące przez górny wierzchołek i prostopadłą do podstawy)
czyli
\(\displaystyle{ c^{2}=5^{2}+6^{2}=25+36=61}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{61}}\)
no i obwód to podstawa + te 2 boki
co do 2 zajrzyj tu [ciach]
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Złamanie punktu III.6.7 Regulaminu.
Powód: Złamanie punktu III.6.7 Regulaminu.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 mar 2012, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
Nie wiem jak obliczyć obwód w trójkącie...kalwi pisze:1. Wzór na pole:
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=10h:2=5h}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
no i masz teraz 2 trójkąty prostokątne przystające, o podstawie 5 i wysokości 6 (tzn jak przekroisz ten trójkąt równoramienny na połowę, kreską z góry na dół przechodzące przez górny wierzchołek i prostopadłą do podstawy)
czyli
\(\displaystyle{ c^{2}=5^{2}+6^{2}=25+36=61}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{61}}\)
no i obwód to podstawa + te 2 boki
co do 2 zajrzyj tu [ciach]
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Twierdzenie Pitagorasa-Wzory
30 - pole
10 - podstawa (czyli a)
h - wysokość
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30= \frac{10 \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=5 \cdot h}\)
h=6
to jest zwykłe podstawienie do wzoru
masz 2 trójkąty prostokątne, o podstawie 5 i wysokości 6. i tu stosujesz twierdzenie Pitagorasa do obliczenia tego boku (x)
10 - podstawa (czyli a)
h - wysokość
\(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30= \frac{10 \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=5 \cdot h}\)
h=6
to jest zwykłe podstawienie do wzoru
masz 2 trójkąty prostokątne, o podstawie 5 i wysokości 6. i tu stosujesz twierdzenie Pitagorasa do obliczenia tego boku (x)