Oblicz dłogości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bignes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz dłogości odcinków

Post autor: bignes »

W trójkącie ABC boki są równe: |AB|= 21cm, |AC|= 12cm, |BC|= 15cm. Z wierzchołka C poprowadzono dwusieczną kąta, która podzieliła bok AB na dwa odcinki.Oblicz długości tych odcinków.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz dłogości odcinków

Post autor: piasek101 »

Zacznij od twierdzenia o dwusiecznej - i to prawie będzie koniec.
ODPOWIEDZ