Wielokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Wielokąt foremny

Post autor: adaxada »

Ile boków ma wielokąt foremny, którego kąt wewnętrzny jest o 10 stopni większy od kąta wewnętrznego dwunastokąta foremnego ?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wielokąt foremny

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \alpha _{n}= \frac{180^{\circ} \left( n-2 \right) }{n}}\)
Wykorzystaj ten wzór na miarę kąta wewnętrznego wielokąta foremnego.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Wielokąt foremny

Post autor: adaxada »

czyli będzie tak:
\(\displaystyle{ \alpha _{n}= \frac{180^{\circ} \left( 12-2 \right) }{12}}\) ??
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wielokąt foremny

Post autor: ares41 »

Z tego obliczasz miarę kąta wewnętrznego w dwunastokącie foremnym. Potem musisz zastosować ten wzór w drugą stronę, tj. obliczając \(\displaystyle{ n}\) dla danego \(\displaystyle{ \alpha=\alpha_{12}+10^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ