W ilu max punktach przetnie się n okręgów?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ania444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 27 paź 2011, o 22:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

W ilu max punktach przetnie się n okręgów?

Post autor: ania444 »

Czy jest jakaś zasada, według której da się łatwo policzyć największą liczbę punktów wzajemnych przecięć n okręgów?

Wzięłam pod uwagę 2 przykłady i wychodzi na to, że ten wzór to \(\displaystyle{ n\cdot \left( n-1\right)}\), gdzie n to ilość okręgów branych pod uwagę
(8 okręgów przetnie się w 56 punktach, a 3 okręgi w 6 punktach)
Dobry jest ten wzór czy nie ma na to/jest inna reguła?

i druga sprawa - w ilu maksymalnie punktach przetnie się n prostych?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

W ilu max punktach przetnie się n okręgów?

Post autor: ares41 »

ania444 pisze:w ilu maksymalnie punktach przetnie się n prostych?
Każda z prostych może być przecięta w \(\displaystyle{ n-1}\) punktach. Takich prostych jest \(\displaystyle{ n}\), ale każdą liczymy podwójnie - stąd liczba punktów przecięcia to \(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}}\)
Co do okręgów - możesz wykorzystać inwersję.
ania444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 27 paź 2011, o 22:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

W ilu max punktach przetnie się n okręgów?

Post autor: ania444 »

To dź-dzięki
ODPOWIEDZ