udowodnienie suma przyprostokątnych=suma średnic

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

udowodnienie suma przyprostokątnych=suma średnic

Post autor: major37 »

Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych równa się sumie średnic okręgów opisanego na tym trójkącie i wpisanego w ten trójkąt. a,b,c-przyprostokątne i przeciwprostokątną. Korzystam z tablic i wzorów \(\displaystyle{ R= \frac{c}{2} \wedge r= \frac{a+b-c}{2}}\) Mnożę obustronnie przez dwa żeby otrzymać średnice \(\displaystyle{ 2R=c \wedge 2r=a+b-c}\) czyli \(\displaystyle{ 2r=a+b-2R}\) Co nam daje \(\displaystyle{ 2r+2R=a+b}\) Wystarczy to za dowód ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

udowodnienie suma przyprostokątnych=suma średnic

Post autor: piasek101 »

Wg mnie tak.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

udowodnienie suma przyprostokątnych=suma średnic

Post autor: major37 »

Bo w książce przedstawili bardziej skomplikowany sposób. Może się ktoś wypowiedzieć kto sprawdza matury czy wystarczy ?
ODPOWIEDZ