Oblicz pole trapezu, ktorego krotsza przekatna wynosi 15, a dluzsza 20. Wysokosc jest rowna 12.
Moglby ktos dac jakies wskazowki?
Oblicz pole trapezu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu
Zauważ trójkąty prostokątne AFC oraz EBD. Z tw Pitagorasa wylicz długość odcinków AF i EB...
Oblicz pole trapezu
Do tego sam wczesniej doszedlem, mimo wszystko dalej nie mam pojecia co z tym zrobic :/
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz pole trapezu
no, ale przecież to jest już prawie koniec.. liczysz z Pitagorasa \(\displaystyle{ AF, \ EB}\).. no i teraz pole:
\(\displaystyle{ P=\frac{(AF+EB-a+a)\cdot 12}{2}}\)-- 3 mar 2012, o 22:11 --no bo suma podstaw razy wysokość na 2..
\(\displaystyle{ P=\frac{(AF+EB-a+a)\cdot 12}{2}}\)-- 3 mar 2012, o 22:11 --no bo suma podstaw razy wysokość na 2..