Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Wspólne styczne dwóch okręgów stycznych zewnętrznie przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Wyznacz stosunek długości promieni tych okręgów.
Proszę o wskazówki jak dojść do rozwiązania .
Proszę o wskazówki jak dojść do rozwiązania .
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
dwie wskazówki: podobieństwo trójkątów.
połowka trójkąta równobocznego lub jak wolisz funkcje trygonometryczne.-- 2 mar 2012, o 16:24 --mi wyszło 1:3
połowka trójkąta równobocznego lub jak wolisz funkcje trygonometryczne.-- 2 mar 2012, o 16:24 --mi wyszło 1:3
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Dobra, ale od czego zacząć. Ja próbowałem sobie narysować to ale też mi jakoś dziwnie wychodzi. W zadaniu jest napisane:
i to mi nie wychodzi.Wspólne styczne dwóch okręgów
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Zauważ podobieństwo trójkątów o którym pisze lestkievich (trójkąt ACE i BCD) . Jak w trójkącie BCD możesz wyrazić długość przeciwprostokątnej BC? Jak w trójkącie ACE możesz wyrazić długość przeciwprostokątnej AC?
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Aha. To ja sobie wbiłem do głowy że tam jest wewnętrznie, i takie własnie ciągle rysowałem.
\(\displaystyle{ \left| BC\right| =2r}\)
\(\displaystyle{ \left| CA\right| =2R}\)
I co teraz?
\(\displaystyle{ \left| BC\right| =2r}\)
\(\displaystyle{ \left| CA\right| =2R}\)
I co teraz?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Zauważ, że długość \(\displaystyle{ CA}\) to suma długości \(\displaystyle{ BC}\) oraz odcinka \(\displaystyle{ r+R}\).
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
Ok, dalej zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \left| CA\right| =3r+R}\)
Potem z rysunku odczytałem z tw. Talesa, że:
\(\displaystyle{ \frac{2r}{r} = \frac{3r+R}{R}}\)
\(\displaystyle{ 3r ^{2} +Rr=2Rr}\)
\(\displaystyle{ 3r ^{2}=Rr}\)
\(\displaystyle{ r(3r-R)=0}\)
\(\displaystyle{ 3r=R}\)
Z tego co pisał lestkievich to wynik jest dobry, ale czy takie obliczenia są odpowiednie ?
\(\displaystyle{ \left| CA\right| =3r+R}\)
Potem z rysunku odczytałem z tw. Talesa, że:
\(\displaystyle{ \frac{2r}{r} = \frac{3r+R}{R}}\)
\(\displaystyle{ 3r ^{2} +Rr=2Rr}\)
\(\displaystyle{ 3r ^{2}=Rr}\)
\(\displaystyle{ r(3r-R)=0}\)
\(\displaystyle{ 3r=R}\)
Z tego co pisał lestkievich to wynik jest dobry, ale czy takie obliczenia są odpowiednie ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznacz stosunek promieni wiedząc, że:
gwoli ścisłości proporcja wynika z podobieństwa trójkątówdenatlu pisze:Potem z rysunku odczytałem z tw. Talesa, że:
\(\displaystyle{ \frac{2r}{r} = \frac{3r+R}{R}}\)
skoro wiesz, że \(\displaystyle{ |CA|=2R}\) to szybciej wyliczymy z równania:denatlu pisze:Ok, dalej zrobiłem to tak: \(\displaystyle{ \left| CA\right| =3r+R}\)
\(\displaystyle{ 2R=3r+R}\)
a co w nich nieodpowiedniego?denatlu pisze:Z tego co pisał lestkievich to wynik jest dobry, ale czy takie obliczenia są odpowiednie ?