Obliczyć obwód równoległoboku
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
Proste zadanie ,proszę jednak o pomoc:
W równoległoboku dane są dwie przekątne 8 i 16 oraz kąt między nimi \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\).Obliczyć obwód równolegloboku .Jak rozwiązać to zad bez twierdzenia cosinusów .
W równoległoboku dane są dwie przekątne 8 i 16 oraz kąt między nimi \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\).Obliczyć obwód równolegloboku .Jak rozwiązać to zad bez twierdzenia cosinusów .
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
np wykorzystać fakt ze przekątne przetną się w połowie. oraz wzór na pole trójkąta
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot b\cdot\sin \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt miedzy
\(\displaystyle{ a,b}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot b\cdot\sin \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt miedzy
\(\displaystyle{ a,b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
Tam są trójkąty dwóch rodzajówjanka pisze:To pole trójkąta jest rowne 16, a równolegloboku 64, i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
A nie można obliczyć pola tych poszczególnych trójkątów z podanego przez lestkievich wzoru i przyrównać ze wzorem Herona i wyznaczyć brakującą długość boku?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
No ale mamy wartość pola czyli wzór Herona równy jest tej wartości, dwa boki danego trójkąta są dane i wyliczamy bok trzeci.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
mój błąd, ,pole żle policzyłam ,ale i tak mając pole nie umiem policzyć boków .,chyba że ze wzoru
Herona.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Herona.
Dzięki wszystkim za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
Przekątne dzielą się na połowy, więc mamy trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\) oraz kącie między nimi \(\displaystyle{ 60^o}\), a to jest taka "połówka" trójkąta równobocznego, w której bok równoległoboku jest wysokością, czyli ma on długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\) i jest prostopadły do przekątnej o długości \(\displaystyle{ 8}\). Drugi bok ma więc długość \(\displaystyle{ \sqrt{8^2+(4\sqrt{3})^2}=4\sqrt{7}}\). Obwód równoległoboku jest zatem równy \(\displaystyle{ 8\sqrt{7}+8\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
W rombie tak. w równoległoboku nie chyba, przekątne dzielą sie w połowie. dwa trukąty sa równoramienne o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}p,\frac{1}{2}q,a}\) a drugie dwa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}p,\frac{1}{2}q,b}\)
gdzie \(\displaystyle{ p,q}\)to przekątne-- 29 lut 2012, o 23:40 --
gdzie \(\displaystyle{ p,q}\)to przekątne-- 29 lut 2012, o 23:40 --
a jaki jeszcze znasz kąt w tym trójkącie?octahedron pisze:Przekątne dzielą się na połowy, więc mamy trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\) oraz kącie między nimi \(\displaystyle{ 60^o}\),
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
Jeśli mamy trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a,2a}\) i kącie \(\displaystyle{ 60^o}\) między nimi, to jest to "połowa" trójkąta równoramiennego, gdzie trzecim bokiem jest wysokość. A tutaj tak właśnie jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Obliczyć obwód równoległoboku
Czyli każdy trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a,2a}\) i \(\displaystyle{ \alpha =60^o}\) jest prostąkątny?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy