Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) i promieniu r okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Chciałem skorzystać ze wzoru połowa obwodu razy promień okręgu wpisanego, ale nie wiem jak zapisać cały obwód za pomocą r i \(\displaystyle{ \alpha}\).
Pole trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego
W sumie sam wykombinowałem podobnie tylko z użyciem tangensów.
Otrzymałem pole równe \(\displaystyle{ \tan2\alpha*r}\)
Nie wiem jednak czy to dobre rozwiązanie, mogę zostawić w takiej postaci?
Otrzymałem pole równe \(\displaystyle{ \tan2\alpha*r}\)
Nie wiem jednak czy to dobre rozwiązanie, mogę zostawić w takiej postaci?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trójkąta prostokątnego
Zostawić możesz, tyle że jakoś podejrzanie prosty ten wzór wyszedł.
Przecież tam masz raz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), a raz \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
Przecież tam masz raz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), a raz \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego
Też wydało mi się to dziwne,
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha -b}\)
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha -(\tan\alpha*r + r)}\)
Później z wykorzystaniem wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c}{2} *r}\)
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha -b}\)
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha -(\tan\alpha*r + r)}\)
Później z wykorzystaniem wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c}{2} *r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego
Powinno być
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha *b}\)
Teraz już rozumiem zadanie, dziękuję za pomoc.
\(\displaystyle{ a=\tan2\alpha *b}\)
Teraz już rozumiem zadanie, dziękuję za pomoc.