Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zygos12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 lut 2012, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie ważne
Podziękował: 5 razy

Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240

Post autor: zygos12 »

Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt.
Jak rozwiązać to zadanko po kolei
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240

Post autor: mario54 »

\(\displaystyle{ a+b+c=200}\)

wzór na pole trójkąta z promieniem
\(\displaystyle{ \frac{(a+b+c)}{2}r=240}\)
wstaw tam 200 do licznika i masz z tego promień.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240

Post autor: lestkievich »

\(\displaystyle{ P=\frac{a+b+c}{2}\cdot r=240}\)
\(\displaystyle{ 100r=240}\)
\(\displaystyle{ r=2,4}\)

\(\displaystyle{ P_k=\pi r^2}\)
zygos12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 lut 2012, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie ważne
Podziękował: 5 razy

Obwód trójkąta jest równy 200 cm,a jego pole 240

Post autor: zygos12 »

I to wszystko -- 28 lut 2012, o 21:57 --I to wszystko o kurcze proste się teraz wydaje. Dzięki
ODPOWIEDZ