przekątna BD rombu ABCD przecina jego wysokość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

przekątna BD rombu ABCD przecina jego wysokość

Post autor: kamiolka28 »

Przekątna \(\displaystyle{ BD}\) rombu \(\displaystyle{ ABCD}\) przecina jego wysokość \(\displaystyle{ CE}\) , poprowadzoną na bok \(\displaystyle{ AB}\) , w punkcie \(\displaystyle{ F}\) . Oblicz pole rombu \(\displaystyle{ ABCD}\) , jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |DE | = \sqrt{313}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{|CF|}{|FE|} = \frac{13}{5}}\).

Zaznaczyłam, że \(\displaystyle{ |CF|=13x \ oraz\ |FE|=5x}\), bok romby \(\displaystyle{ = a}\) , wysokość \(\displaystyle{ = h}\).
z tw. Pitagorasa mam, że: \(\displaystyle{ a^{2}+\left( 18x^{2}\right) =313}\) i \(\displaystyle{ \left( 18x^{2}\right)+y^{2} =a^{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ y=|EB|}\)
AU
AU
HzadT8x.gif (1.67 KiB) Przejrzano 48 razy
We wskazówce mam, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{y} = \frac{13}{5}}\)
skąd taka zależność ??!
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

przekątna BD rombu ABCD przecina jego wysokość

Post autor: lestkievich »

trójkąt DCF podobny do EFB bo maja równe kąty

stąd ta wskazówka
ODPOWIEDZ