W trapezie równoramiennym \(\displaystyle{ ABCD}\) punkty \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) są odpowiednio środkami ramion \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BC}\). Przekątna \(\displaystyle{ AC}\) przecina odcinek \(\displaystyle{ KL}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ \left| KP\right| = 1\mbox{ cm}, \left| PL\right| =5\mbox{ cm}}\) oraz wysokość trapezu jest równa \(\displaystyle{ 3\mbox{ cm}}\), oblicz długości boków trapezu.
Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie wskazówki
Oblicz boki trapezu równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 lut 2012, o 21:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mazowieckie
Oblicz boki trapezu równoramiennego
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Oblicz boki trapezu równoramiennego
\(\displaystyle{ KL}\) równoległy do podstaw co w konsekwencji da podobieństwo trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) do \(\displaystyle{ PLC}\)
-- 26 lut 2012, o 21:51 --
Podobnie \(\displaystyle{ AKP}\) podobny do \(\displaystyle{ ACD}\) a skala obu podobienstw to dwa widac na raminach \(\displaystyle{ AD=2AK}\) i \(\displaystyle{ BL=2BL}\)
w takim razie \(\displaystyle{ AB = 10}\) i \(\displaystyle{ CD=2}\)
ramie juz z pitagorasa \(\displaystyle{ x^2=3^2+4^2}\) wychodzi \(\displaystyle{ 5}\)
-- 26 lut 2012, o 21:51 --
Podobnie \(\displaystyle{ AKP}\) podobny do \(\displaystyle{ ACD}\) a skala obu podobienstw to dwa widac na raminach \(\displaystyle{ AD=2AK}\) i \(\displaystyle{ BL=2BL}\)
w takim razie \(\displaystyle{ AB = 10}\) i \(\displaystyle{ CD=2}\)
ramie juz z pitagorasa \(\displaystyle{ x^2=3^2+4^2}\) wychodzi \(\displaystyle{ 5}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.