Uzasadnij równość sum kątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adihash12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liberty City
Podziękował: 5 razy

Uzasadnij równość sum kątów

Post autor: adihash12 »

Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \alpha_1 + \alpha_2 = \beta_1 + \beta_2 .}\)
Przyjmij, że proste a i b przedstawione na rysunku są równoległe.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Uzasadnij równość sum kątów

Post autor: anna_ »

AU
AU
bf270051a4a4ebdc.png (15.54 KiB) Przejrzano 77 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+\beta_2=\alpha_1+y \\ \beta_1+y=x+\alpha_2 \end{cases}}\)
adihash12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liberty City
Podziękował: 5 razy

Uzasadnij równość sum kątów

Post autor: adihash12 »

gdzie jest \(\displaystyle{ x}\) a gdzie \(\displaystyle{ y}\)?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 17:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Uzasadnij równość sum kątów

Post autor: anna_ »

Na rysunku zaznaczone są szarym kolorem
adihash12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liberty City
Podziękował: 5 razy

Uzasadnij równość sum kątów

Post autor: adihash12 »

już widzę, nie dopatrzyłem, dziękuję.
ODPOWIEDZ