Oblicz pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dominik2908
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 10 razy

Oblicz pole

Post autor: dominik2908 »

Przedstawione na poniższym rysunku prostokąty są podobne.Oblicz pole prostokąta KLMN
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Oblicz pole

Post autor: major37 »

Na początek wyznacz z Pitagorasa przekątną w prostokącie ABCD a potem skorzystać z podobieństwa(wyznaczyć skale podobieństwa)
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Oblicz pole

Post autor: mario54 »

\(\displaystyle{ |BD| = \sqrt{25+9} = \sqrt{34}}\)

\(\displaystyle{ k= \frac{12}{ \sqrt{34} }}\)
\(\displaystyle{ P _{ABCD}=15

P _{KLMN} = 15 k^{2}}\)
ODPOWIEDZ