W trójkącie prostokątnym wybrano punkt P

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

W trójkącie prostokątnym wybrano punkt P

Post autor: kamiolka28 »

W trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ ABC}\), \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle C \right| =90}\), wybrano punkt P dla którego trójkąty\(\displaystyle{ PAB, PBC\ i \PCA}\) mają równe pola Wiedząc dodatkowo, że \(\displaystyle{ \left| PA\right| ^{2} + \left|PB \right| ^{2}=45}\), oblicz długośc odcinka PC.

To zadanie jest też tu:
177240.htm

ale kompletnie nie rozumiem czemu tak. czy ktoś ma łatwiejszy sposób ??
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

W trójkącie prostokątnym wybrano punkt P

Post autor: Tmkk »

Wykaż, że wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ACP}\) opuszczona na podstawę \(\displaystyle{ AC}\) jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) długość boku \(\displaystyle{ BC}\)
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

W trójkącie prostokątnym wybrano punkt P

Post autor: kamiolka28 »

nie umiem tego zrobić;/
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

W trójkącie prostokątnym wybrano punkt P

Post autor: Tmkk »

Skorzystaj z tego, że pole \(\displaystyle{ ACP = \frac{1}{3}}\) pola \(\displaystyle{ ABC}\)
ODPOWIEDZ