O trójkącie ABC wiemy, że jego pole P można obliczyć następująco:
\(\displaystyle{ P=a^{2}-(b-c)^{2}}\) , gdzie a, b, c oznaczają długości boków trójkąta. Wyznacz cosinus kąta leżącego naprzeciwko boku długości a.
Próbowałam już przekształcać na różne sposoby... ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot bc \cdot \sin \alpha}\) wyznaczyłam sinusa i jego zamieniłam na cosinusa i porównałam z cosinusem z twierdzenia cos dla kąta alfa. ale to nic mi nie dało... wyszło \(\displaystyle{ \frac{P(17P-4bc)}{4b^{2}c^{2}} =0}\)
a wynik wychodzi \(\displaystyle{ \frac{15}{17}}\) ...
O trójkącie ABC wiemy, że jego pole P można obliczyć następu
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
O trójkącie ABC wiemy, że jego pole P można obliczyć następu
Na początek w tym wzorze:
\(\displaystyle{ P=a^{2}-(b-c)^{2}}\) podstaw pod \(\displaystyle{ a^2}\) tw. cosinusów.
Ponadto rozpisz wzór skróconego mnożenia. Co otrzymasz po uproszczeniach?
\(\displaystyle{ P=a^{2}-(b-c)^{2}}\) podstaw pod \(\displaystyle{ a^2}\) tw. cosinusów.
Ponadto rozpisz wzór skróconego mnożenia. Co otrzymasz po uproszczeniach?
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
O trójkącie ABC wiemy, że jego pole P można obliczyć następu
\(\displaystyle{ P=(a-b+c)(a+b-c)}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}-b^{2}-c^{2}+2bc}\)
i co dalej?
\(\displaystyle{ P=a^{2}-b^{2}-c^{2}+2bc}\)
i co dalej?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
O trójkącie ABC wiemy, że jego pole P można obliczyć następu
Powtórzę to co napisałem wcześniej
podstaw pod \(\displaystyle{ a^2}\) tw. cosinusów
podstaw pod \(\displaystyle{ a^2}\) tw. cosinusów