Pole rombu wynosi \(\displaystyle{ 12}\), a promień okręgu w niego wpisanego jest równy \(\displaystyle{ 3}\). Oblicz sinus kąta ostrego tego rombu.
Mógłby pomóc ktoś z tym zadaniem? Wychodzi mi dość absurdalny wynik.
Sinus kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 74 razy
Sinus kąta ostrego
\(\displaystyle{ P=p \cdot r}\)
z tego wyliczam że \(\displaystyle{ a=2}\)
Później podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 3}\).
z tego wyliczam że \(\displaystyle{ a=2}\)
Później podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 3}\).
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 11:00 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin a nie sin
Powód: Poprawa wiadomości. \sin a nie sin