Trapezy i podobienstwa,okrag wpisany i opisany w czworokat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lilpharmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2012, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Trapezy i podobienstwa,okrag wpisany i opisany w czworokat

Post autor: lilpharmi »

1Znajdz przekatne trapezu o podst. AB=25,CD=4 i ramionach AD=20,BC=13
2.Przedłuzenie ramion trapezu ABCD przecinaja sie w punkcie S.Wiadomo ze AD:DS=3:4 oraz BC=12.Znajdz dł odcinka BS
3.Przekatne trapezu AC oraz BD przecinaja sie punkcie S.Znajdz dł obu przekatnych wiedzac ze AB=12,CD=8,AS=6 oraz BS=3
4.Przekatne trapezu przecinaja sie w punkcie S.PolePole trojkata ABS wynosi P1=36,a pole trojkata BCS P2=9.Znajdz pole trapezu
5.W trapezie rownoramiennym ABCD kat BAD=60,a odległosc srodka okregu wpisanego od wierzchołka A rowna jest OA=2.Znajdz boki trapezu
6.W trapezie rownoramiennym dane sa podstawy AB=10,CD=2.Znajdz ramiona trapezu wiedzac ze w trapezie mozna opisac okrag.
7Dane jest pole rombu P=2pierwiastki z 3 oraz kast ostry alfa=60.Znajdz promien okregu wpisanego
8/Dłuzsza przekatna rombu rowna jest AC=10, a kat ostry 60.Znajdz promien okragu wpisanego
9.W trapezie rownoramiennym ABCD kat ADC=120,a odległosc srodka okregu wpisanego od wierzchołka D rowna jest OD=2 pierwiastki z 3.Znajdz boki trapezu
10.W czworokacie ABCD kat alfa=50,beta=100.Znajdz pozostałe kąty wiedzac ze na czworokacie tym mozna opisac okrag.
11.Znajdz promien okragu opisanego na prostokacie o bokach AB=20 oraz AD=10
12.Dane sa podstawy trapezu AB=20,CD=12.Znajdz ramiona trapezu wiedzac ze srodek okregu opisanego na tym trapezie lezy na dłuzszej podstawie
13.Podstawy trapezu rownoramiennego ABCD wynosza AB=16 oraz CD=12, a wys DK=14.Znajdz promien okregu opisanego
ODPOWIEDZ