Odcinki równoległe w okręgach

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Atawizm49
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: Atawizm49 »

Jaki musi być spełniony warunek ( stosunek "R" do "r"), by, zaznaczone czerwonym kolorem, odcinki były do siebie równoległe?

anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: anna_ »

Dziwne pytanie. Zawsze da się narysować \(\displaystyle{ R}\) równoległe do \(\displaystyle{ r}\)

Edit: źle przeczytałam pytanie
adri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: adri »

Znamy a? Jak tak, to z twierdzenia kosinusów można ten stosunek znaleźć.

A a da się z twierdzenia Pitagorasa policzyć.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: anna_ »

Mam zależność:

\(\displaystyle{ \frac{2r^2 - R^2}{2r^2} = \frac{ \sqrt{2R(R-r)} }{2R}}\)
Atawizm49
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: Atawizm49 »

Aniu, a jak z tego równania wyliczyć stosunek "R" do "r"?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odcinki równoległe w okręgach

Post autor: anna_ »

Niestety wychodzi mi równanie 5 stopnia, którego nie potrafię rozwiązać. Mogę jedynie podać wartość przybliżoną:

\(\displaystyle{ \frac{R}{r} \approx 1,19519}\)
ODPOWIEDZ