zestaw zadań z planimetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
zestaw zadań z planimetrii
4) dwa boki trójkąta mają długości \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 6}\) a kąt między nimi ma miarę \(\displaystyle{ 30^\circ}\)
oblicz
a)pole trójkąta
b) wszystkie wysokości tego trójkąta
a)pole wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ h_1= 3, h_2= 3 \sqrt{3}}\) , i problem mam z \(\displaystyle{ h_3}\)
liczyłam tak, że pole \(\displaystyle{ ABC}\) zrównałam z sumą dwóch małych pól czyli \(\displaystyle{ P_{ABC}= \frac{3h+3 \sqrt{3}h}{2}}\)
potem pomnożyłam przez \(\displaystyle{ 2}\) żeby pozbyć się dzielnika. wyłożyłam \(\displaystyle{ h}\) przed nawias. pomnożyłam obie strony przez nawias, a następie usuwałam niewymierność ale wynik wyszedł mi zły. nie proście mnie o moje obliczenia, bo naprawdę nie mam cierpliwości do pisania tego po raz któryś. proszę o dokończenie moich obliczeń.
oblicz
a)pole trójkąta
b) wszystkie wysokości tego trójkąta
a)pole wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ h_1= 3, h_2= 3 \sqrt{3}}\) , i problem mam z \(\displaystyle{ h_3}\)
liczyłam tak, że pole \(\displaystyle{ ABC}\) zrównałam z sumą dwóch małych pól czyli \(\displaystyle{ P_{ABC}= \frac{3h+3 \sqrt{3}h}{2}}\)
potem pomnożyłam przez \(\displaystyle{ 2}\) żeby pozbyć się dzielnika. wyłożyłam \(\displaystyle{ h}\) przed nawias. pomnożyłam obie strony przez nawias, a następie usuwałam niewymierność ale wynik wyszedł mi zły. nie proście mnie o moje obliczenia, bo naprawdę nie mam cierpliwości do pisania tego po raz któryś. proszę o dokończenie moich obliczeń.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- nythrow
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: /dev/null
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
zestaw zadań z planimetrii
1. Wzory na pole trójkąta się kłaniają:
\(\displaystyle{ P=\sin{\alpha}\cdot a\cdot b\cdot\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h\cdot\frac{1}{2}}\)
Pole wyszło Ci dobrze.
Mając jeden bok możesz porównać dwa wzory i wyliczać kolejne \(\displaystyle{ h}\) tego trójkąta w zależności od podstawionego \(\displaystyle{ a}\).
W przypadku ostatniego: możesz skorzystać w wzoru Herona.
\(\displaystyle{ P=\sin{\alpha}\cdot a\cdot b\cdot\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h\cdot\frac{1}{2}}\)
Pole wyszło Ci dobrze.
Mając jeden bok możesz porównać dwa wzory i wyliczać kolejne \(\displaystyle{ h}\) tego trójkąta w zależności od podstawionego \(\displaystyle{ a}\).
W przypadku ostatniego: możesz skorzystać w wzoru Herona.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
zestaw zadań z planimetrii
już mi sił braknie na tę stronę. 3 razy już coś pisze kiedy wasz serwer nawala..
moje obliczenia były takie, więc wzory dobrze znam tylko coś nie wychodzi:
wybaczcie że nie użyje kodów (z wyjątkiem pierwiastków), ale nie mam czasu
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3}}{2} = \frac{3h+3\sqrt{3}h}{ 2}}\)
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}= h(3+3\sqrt{3})}\)
pomnożyłam obie strony przez nawias i wyszło
\(\displaystyle{ \frac{9\sqrt{3}}{ 3+\sqrt{3}}}\)
usuwałam niewymierność:
i wyszło \(\displaystyle{ \frac{27\sqrt{3}-81}{-18} = \frac{-3\sqrt{3}+9}{2}}\)
tam gdzie pisze na lub używam znaku / mam na myśłi ułamek
moje obliczenia były takie, więc wzory dobrze znam tylko coś nie wychodzi:
wybaczcie że nie użyje kodów (z wyjątkiem pierwiastków), ale nie mam czasu
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3}}{2} = \frac{3h+3\sqrt{3}h}{ 2}}\)
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}= h(3+3\sqrt{3})}\)
pomnożyłam obie strony przez nawias i wyszło
\(\displaystyle{ \frac{9\sqrt{3}}{ 3+\sqrt{3}}}\)
usuwałam niewymierność:
i wyszło \(\displaystyle{ \frac{27\sqrt{3}-81}{-18} = \frac{-3\sqrt{3}+9}{2}}\)
tam gdzie pisze na lub używam znaku / mam na myśłi ułamek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 00:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . No żeby mi to było ostatni raz...
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . No żeby mi to było ostatni raz...
- nythrow
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: /dev/null
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
zestaw zadań z planimetrii
My nie mamy czasu Ci odpowiadać, skoro Ty nie starasz się na zapis swoich obliczeń. Nie mogę ich sprawdzić w takiej formie.almost_alice pisze:już mi sił braknie na tę stronę. 3 razy już coś pisze kiedy wasz serwer nawala..
moje obliczenia były takie, więc wzory dobrze znam tylko coś nie wychodzi:
wybaczcie że nie użyje kodów (z wyjątkiem pierwiastków), ale nie mam czasu
\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3} na 2 = 3h+3\sqrt{3}h na 2}\)
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}= h(3+3\sqrt{3})}\)
ponożyłam obie strony przez nawias i wyszło
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3} / 3+3\sqrt{3}}\)
usuwałam niewymierność:
i wyszło \(\displaystyle{ 27\sqrt{3}-81 / -18 = -3\sqrt{3}+9/2}\)
tam gdzie pisze na lub używam znaku / mam na myśłi ułamek
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
zestaw zadań z planimetrii
bardzo przepraszam, ale też stracili byście cierpliwość jakbyście x raz z rzędu dodawali, a serwer nie odpowiadał. poprawiam:
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3}}{2} = \frac{3h+3\sqrt{3}h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}=h(3+3\sqrt{3}) / : ()}\)
\(\displaystyle{ \frac{9\sqrt{3}}{3+3\sqrt{3}}= \frac{27\sqrt{3}-81}{-18}= \frac{-3\sqrt{3}+9}{2}}\)
proszę jeszcze raz o poprawienie.
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3}}{2} = \frac{3h+3\sqrt{3}h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}=h(3+3\sqrt{3}) / : ()}\)
\(\displaystyle{ \frac{9\sqrt{3}}{3+3\sqrt{3}}= \frac{27\sqrt{3}-81}{-18}= \frac{-3\sqrt{3}+9}{2}}\)
proszę jeszcze raz o poprawienie.
-
- Administrator
- Posty: 34338
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
zestaw zadań z planimetrii
Pole trójkąta dobrze, \(\displaystyle{ h_1}\) dobrze, \(\displaystyle{ h_2}\) - źle.
JK
Ale w jakim celu wykonywałaś te wszystkie czynności?almost_alice pisze:liczyłam tak, że pole \(\displaystyle{ ABC}\) zrównałam z sumą dwóch małych pól czyli \(\displaystyle{ P_{ABC}= \frac{3h+3 \sqrt{3}h}{2}}\)
potem pomnożyłam przez \(\displaystyle{ 2}\) żeby pozbyć się dzielnika. wyłożyłam \(\displaystyle{ h}\) przed nawias. pomnożyłam obie strony przez nawias, a następie usuwałam niewymierność ale wynik wyszedł mi zły. nie proście mnie o moje obliczenia, bo naprawdę nie mam cierpliwości do pisania tego po raz któryś. proszę o dokończenie moich obliczeń.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
zestaw zadań z planimetrii
wszystkie czynnosci wykonalam by znaleźć trzecie \(\displaystyle{ h}\)
miałam też w poprzednim zadaniu adekwatnie do tego wskazowke: zapisz pole trojkata abc jako sume pol trojkatow
____________________
sumując. postanowilam nie patrzec na podrecznikowe wskazowki i kolejny raz uzyc wzoru na pole. i wyszlo tak z \(\displaystyle{ h_3}\):
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{2} = \frac{6h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}=6h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{9 \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
odpowiedź: \(\displaystyle{ h:\ 3, 3\sqrt{3}, \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
właśnie tak się składa, że zarówno \(\displaystyle{ h_1}\) jak i \(\displaystyle{ h_2}\) wyszło dobrze. dokładnie tak jak w odpowiedziach. ( jest to trójkąt prostokątny, co wynika z moich obliczeń, więc zarówno bok \(\displaystyle{ a}\) i bok \(\displaystyle{ b}\) może być wysokością.Jan Kraszewski pisze:Pole trójkąta dobrze, \(\displaystyle{ h_1}\) dobrze, \(\displaystyle{ h_2}\) - źle.
miałam też w poprzednim zadaniu adekwatnie do tego wskazowke: zapisz pole trojkata abc jako sume pol trojkatow
____________________
sumując. postanowilam nie patrzec na podrecznikowe wskazowki i kolejny raz uzyc wzoru na pole. i wyszlo tak z \(\displaystyle{ h_3}\):
\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{2} = \frac{6h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}=6h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{9 \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
odpowiedź: \(\displaystyle{ h:\ 3, 3\sqrt{3}, \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 13:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34338
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
zestaw zadań z planimetrii
Hmmm... Myślałem, że \(\displaystyle{ h_2}\) to jest wysokość, którą Ty wyznaczasz jako \(\displaystyle{ h_3}\). Pozostaje Ci zatem porządnie uzasadnić, jak wyznaczyłaś \(\displaystyle{ h_2}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
zestaw zadań z planimetrii
Oblicz x i y jeśli odcinki BE i CD są równoległe.
Trójkąt wygląda tak:
Obliczyłam x:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{5}{x} = \frac{15}{4}}\)
ale mam problem z y. powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\)-- 5 mar 2012, o 11:36 --pomoże ktoś??
Trójkąt wygląda tak:
Obliczyłam x:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{5}{x} = \frac{15}{4}}\)
ale mam problem z y. powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\)-- 5 mar 2012, o 11:36 --pomoże ktoś??