oblicz skala podobieństwa, stosunek pola i dlugosc odcinka "y"
obrazek w linku niżej
Proszę o pomoc.
Stosunek pola i skala podobienstwa!
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Stosunek pola i skala podobienstwa!
no okej, tylko jak to obliczyć?
skala podobieństwa = 144/729 ???
i ile równa się odcinek y? 12,25?
skala podobieństwa = 144/729 ???
i ile równa się odcinek y? 12,25?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stosunek pola i skala podobienstwa!
Skąd masz te liczby? Ja na rysunku ich nie widzę.
\(\displaystyle{ \frac{60}{135}= \frac{4}{9} =k^2}\)
\(\displaystyle{ k= \sqrt{\frac{4}{9}}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{24}=k}\)
i liczysz
\(\displaystyle{ \frac{60}{135}= \frac{4}{9} =k^2}\)
\(\displaystyle{ k= \sqrt{\frac{4}{9}}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{24}=k}\)
i liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Stosunek pola i skala podobienstwa!
Przyznam się, tamte liczby wymyśliłem ale baaardzo dziękujęanna_ pisze:Skąd masz te liczby? Ja na rysunku ich nie widzę.
\(\displaystyle{ \frac{60}{135}= \frac{4}{9} =k^2}\)
\(\displaystyle{ k= \sqrt{\frac{4}{9}}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{24}=k}\)
i liczysz
Wcześniej nie skracałem do końca (12/27) i mi nie wychodziło, a to przecież można było przez 3 i by wyszło.
Jeszcze raz dziękuję