Witam!
Mam problem z następującym zadaniem:
Punkty A, B, C i D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku o obwodzie równym 26. Wiedząc, że kąt ABC ma miarę120 stopni i promień okręgu wpisanego w trójkąt BCD jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), oblicz długości boków i pole tego równoległoboku.
Boki mają wyjść 5 i 8, a pole \(\displaystyle{ 20\sqrt{3}}\). Jak do tego dojść?
okrąg wpisany w równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilczyn
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z przeszłości
- Pomógł: 1 raz
okrąg wpisany w równoległobok
Przydatne wzory na pole trójkąta:
1) \(\displaystyle{ S=\frac{x+y+z}{2}\*r\:}\)gdzie x,y,z to boki trójkąta,a r to promień okręgu wpisanego
2)\(\displaystyle{ S=\frac{x*y*sin\alpha}{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to miara kąta pomiędzy bokami \(\displaystyle{ x,y}\)
Nazwijmy boki różnej długości danego równoległoboku jako \(\displaystyle{ x,y}\),a któtszą przekątną \(\displaystyle{ a}\)
Mamy z tw. cosinusów i z\(\displaystyle{ (x+y)^{2}=169}\),że:
\(\displaystyle{ a^{2}=169-3xy}\)
teraz stosujemy wzór 1) i 2) i uwzględniajac fakt, ze mamy do czynienia z równoległobokiem w wyniku elementarnych przekształceń mamy:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}xy=40\\x+y=13\end{array}}\) ,zatem:
\(\displaystyle{ x=8 y=5}\)
1) \(\displaystyle{ S=\frac{x+y+z}{2}\*r\:}\)gdzie x,y,z to boki trójkąta,a r to promień okręgu wpisanego
2)\(\displaystyle{ S=\frac{x*y*sin\alpha}{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to miara kąta pomiędzy bokami \(\displaystyle{ x,y}\)
Nazwijmy boki różnej długości danego równoległoboku jako \(\displaystyle{ x,y}\),a któtszą przekątną \(\displaystyle{ a}\)
Mamy z tw. cosinusów i z\(\displaystyle{ (x+y)^{2}=169}\),że:
\(\displaystyle{ a^{2}=169-3xy}\)
teraz stosujemy wzór 1) i 2) i uwzględniajac fakt, ze mamy do czynienia z równoległobokiem w wyniku elementarnych przekształceń mamy:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}xy=40\\x+y=13\end{array}}\) ,zatem:
\(\displaystyle{ x=8 y=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilczyn
- Podziękował: 11 razy
okrąg wpisany w równoległobok
\(\displaystyle{ (x+y)^2=169}\) - ok.
Ale z jakiej racji \(\displaystyle{ a^2=169-3xy}\)?
Skoro to z twierdzenia cosinusów, to gdzie tu cosinus
Jak zwykle nie rozumiem...
Ale z jakiej racji \(\displaystyle{ a^2=169-3xy}\)?
Skoro to z twierdzenia cosinusów, to gdzie tu cosinus
Jak zwykle nie rozumiem...
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z przeszłości
- Pomógł: 1 raz
okrąg wpisany w równoległobok
Ok, będzie wersja bez gwałtownych przeskoków , otóż z tw. cos., mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}=x^{2}+y^{2}-2xycos60\\a^{2}=x^{2}+y^{2}-xy}\)
dalej mamy:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=169-2xy}\)
Podstawiamy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a^{2}=169-3xy}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=x^{2}+y^{2}-2xycos60\\a^{2}=x^{2}+y^{2}-xy}\)
dalej mamy:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=169-2xy}\)
Podstawiamy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a^{2}=169-3xy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
okrąg wpisany w równoległobok
Byłbyś tak miły, i podał przekształcenia?-- 13 lutego 2009, 20:48 --bo nie wiem skąd masz xy=40