Obliczyć pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MatmaAlus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2012, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obliczyć pole czworokąta

Post autor: MatmaAlus »

Dany jest równoległobok ABCD, gdzie |AB|=9 cm i |BC|= 5 cm. Z wierzchołka D poprowadzono odcinek, który przecina bok BC w punkcie F, dzieląc go dokładnie na pół. Z wierzchołka C poprowadzono odcinek, który przecina bok AB w punkcie E i |AE|= 6 cm oraz |EB|= 3 cm. Kąt przy wierzchołku B ma miarę 3pi/4. Punkt przecięcia się obu odcinków oznaczmy za H. Oblicz pole czworokąta EBFH.

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, o 21:34 przez MatmaAlus, łącznie zmieniany 1 raz.
0307

Obliczyć pole czworokąta

Post autor: 0307 »

\(\displaystyle{ H}\) to punkt przecięcia się tych odcinków?
MatmaAlus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2012, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obliczyć pole czworokąta

Post autor: MatmaAlus »

Tak. Zapomniałem napisać, bo treść musiałem wymyślić z głowy, matematyczka tylko to narysowała.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczyć pole czworokąta

Post autor: anna_ »

Mam bardzo dziwny wynik:

\(\displaystyle{ \frac{165 \sqrt{2} }{56}}\)
ODPOWIEDZ